söndag 4 november 2012

Islamofobi lanserades av...?

Fredrik Ekelunds Gästbok hittade jag detta:
Liffe Magnusson skriver:
”’islamofobi’, ett ovetenskapligt uttryck som hittats på av radikala islamister ”, men enligt Ouis & Roald (2003: 33, Muslim i Sverige) kom begreppet från en undersökning i Storbritannien utförd av The Runnymede Trust, en rapport som lanserades 1997 av den brittiske inrikesministern. Hade de radikala islamisterna manipulerat denna undersökning?
· ”Ingen skulle få för sig att tala om ’kristofobi’, ’marxismofobi’ eller ’kapitalismofobi’; fobi har vi mot spindlar, platser eller människor, inte mot världsåskådningar.” Begreppet infördes för att vara i linje med begrepp som xenofobi och homofobi.
· ”Hatet till islam (Andreas Malm) räcker långt…”. Boken heter ”Hatet mot muslimer” och använder sig konsekvent av begreppet islamofobi.
· ”den franska feministen Caroline Fourests förslag: muslimofobi.” Går det då att skilja på åskådning och person?
Det finns ett hat mot muslimer liksom det finns rasism (minns du hur Brinkemo ställde sig frågande till detta) och att detta existerar (fast kanske inte i den utsträckning som Magnus Linton och andra gör gällande). Jag är emot begreppet islamofobi och försöker själv undvika det men det beror främst på att begreppet används för att angripa andra uttryck (ex kritik av islam). Då blir det en devalvering av begreppet. Men det finns ett hat det är jag fullständigt övertygad om.

QX Debatt hittade jag detta:
 Islamofobi
Människorättsorganisationer i Turkiet, Pakistan, Indonesien och Iran stämplas ut som islamofoba. Samma sak för Salman Rushdie, Ayaan Hirsi Ali och Irshad Manji. Vi som kämpar mot hederskulturen i Sverige likaså. När ordet islamofobi lanserades av tankesmedjan Runnymede Trust var tanken att sätta ord på den rasism och det arabhat som i allra högsta grad finns idag. Men dels är våra muslimska vänner sällan mer muslimer än andra är kristna och dessutom har religioner inga rättigheter, lika lite som ideologier. Religionskritik eller befogad rädsla för islam är inte samma sak som att kränka människor.

Vi måste stoppa den muslimska invandringen till Sverige. För våra barnbarns skull.

Inga kommentarer: